Op stap met de boswachter.

Zaterdagmiddag gingen Pluis, oma Anke en ik bij Natuurmonumenten in ’s Graveland op bossafari met de boswachter. Wandelingen met de boswachter zijn een van de activiteiten die OERRR organiseert voor kinderen vanaf 4 jaar. En omdat Pluis vindt dat ze “bijna 4” is, gaan wij gewoon alvast mee!

De mevrouw van het bezoekerscentrum had daar nog wel haar bedenkingen bij, want, vroeg ze zich af, zou het kleine meisje wel de hele wandeling kunnen volhouden? Maar voordat ik daar iets over kon vinden hoorde ik een stoere “túúrlijk” links van mij, kreeg ze een stempel op haar hand, en mochten we mee.

Thema van deze wandeling was dus bossafari, en gewapend met loeppotje gingen we op onderzoek uit naar kleine kriebelbeestjes. Onze boswachter Sipko deed erg zijn best om de vele kennis die hij heeft op kindvriendelijk niveau over te brengen. Zo had hij allerlei zoekplaten bij zich, en mooie exemplaren van dode insecten om te bekijken, veren om te voelen, een boek met vogelgeluiden (link, dat nu op ons verlanglijstje staat), en een fluit waarmee hij een uil kon nadoen.

Maar, doel was kriebelbeestjes vinden, en de boswachter wist daar de beste plek voor, nabij een omgevallen boom. En hup, daar gingen alle kindjes op jacht. Elke tak werd omgekeerd, schors werd voorzichtig van de boom gepulkt, en onder de dikke laag bladeren werd gespeurd. Onze buit: heel veel pissebedden, 2 minislakjes, 3 wormen, en een spinnetje. Allemaal door Pluis opgepakt en in het loeppotje gestopt om te bekijken. Zo leuk om te zien dat ze beestjes (nog) niet eng vind. Maar alleen maar interessant.

Als laatste mochten alle kindjes even door de verrekijker van de boswachter kijken naar de vele gaatjes die de spechten in de bomen hadden getikt.

De afstand die we wandelden viel ontzettend mee, en mijn drie-jarige kon de 2 kilometer makkelijk volhouden + nog genoeg energie over om naderhand in de OERRR speeltuin te spelen. Om vervolgens bij restaurant de Brambergen op te warmen met muntthee en zuivelvrije appeltaart! Want alhoewel het bijna lente is, koelt het in de namiddag vlot af.

Wij hadden het erg naar ons zin tijdens onze tweede boswandeling met de boswachter, en omdat Pluis lid is van OERRR kunnen we voor €4,- al mee! De wandelingen duren 1,5-2 uur en er komen nog vele leuke thema’s aan! Wij gaan in ieder geval paaseieren zoeken, leren eten uit de natuur, en kennismaken met de imker. Voor de iets groter kinderen (vanaf 6 jaar), kun je ook een insectenhotel bouwen, en braakballen pluizen.

Zien we je daar?

Plaats een reactie